Veelgestelde vragen

In onderstaande tekst treft u veelgestelde vragen (FAQ's) welke ons gesteld worden.

Wanneer uw vraag niet is vermeld horen we dit graag van u, we zijn u dan graag van dienst.

 

ATEX

ATEX is een EU-richtlijn voor het gebruik van elektrische apparatuur in explosie gevaarlijke atmosferen. Het categoriseert de gevaarlijke omgeving in drie Gas groepen: IIA, IIB en IIC (II is een Romeins cijfer). Groep IIC is de zwaarste groep, dat wil zeggen dat gassen/dampen welke binnen deze groep behoren op zeer eenvoudige wijze ontsteken.

De brandbare materialen worden ook ingedeeld op basis van hun ontstekingstemperaturen welke temperatuurklassen worden genoemd.

ATEX: "ATmosphère EXplosible" oftewel ATEX omvat 2 Europese richtlijnen op het gebied van explosiegevaar in atmosferische omstandigheden.

Explosieveiligheid is in de industrie al voor meer dan een eeuw een bekend onderwerp.
In de (petro)chemische sector word dan ook veel aan preventie van explosiegevaar ondernomen.
De praktijk leert echter dat explosies op de meest onverwachte plaatsen kunnen plaatsvinden.
Naast deze industriële sector kunnen explosies ook in andere bedrijfstakken plaatsvinden.
Zoals bijvoorbeeld stof en/of gas explosies welke zich onder andere voor kunnen doen in de,
voedingsmiddelenindustrie, houtverwerkende industrie, kunststofindustrie, metaalindustrie en zelfs de textielindustrie. portofoonpartner levert u professionele ATEX portofoon en mobilofoon oplossingen.

We verwijzen u graag naar onze categorie ATEX portofoons

en wat houdt EX dan in?

EX is een term die worden gebruikt om producten aan te duiden welke zijn ontworpen voor gebruik in (EX) explosie gevaarlijke omgevingen. Dit zijn zones waar brandbare vloeistoffen, dampen, gassen of brandbare stoffen in dusdanige concentraties te verwachten zijn, voldoende om een brand of een explosie te veroorzaken.

In wat voor opzicht zijn EX portofoons anders dan ‘normale’ portofoons?

Bij normaal gebruik, kunnen elektrische apparaten kleine interne vonken en warmte creëren. Beiden zowel vonken als warmte kunnen vervolgens een ontstekingsbron vormen binnen een ontvlambare atmosfeer.

EX portofoons zullen geen vonken en of warmte produceren welke voldoende om als ontstekingsbron in een explosieve atmosfeer te fungeren.

Hoe weten we of een portofoon een EX model is?

EX producten zijn conform specifieke normen door onafhankelijke laboratoria getest, waarna ze zijn te kwalificeren als een ATEX product. Wij als leverancier zijn in staat om u te voorzien van een goedkeuringscertificaat waarop het merk en typenummer van de radio gespecificeerd is.

Hoe weet ik welke EX normering ik moet gebruiken voor mijn schepen?

De normering is afhankelijk van de individuele Vlagstaat van het schip. Het is verplicht voor de onder Europese vlag varende schepen ATEX gecertificeerde apparatuur te gebruiken.

 

Audio encryptie

Deze functie versleuteld het audiosignaal aan de zenderzijde en zal aan de ontvangstzijde weer gedecodeerd moeten worden zodat het bericht niet direct uit te luisteren is.

 

Basispost

Vast opgestelde zend/ontvanger. Dit is vaak een mobilofoon welke door uitbreiding met specifieke accessoires geschikt is om als 'basispost' dienst te doen. De basispost wordt vaak uitgebreid met een separate bediening.

 

CTCSS

Aan elk portofoon kanaal kunnen (als deze optie aanwezig is bij het type portofoon) meerdere tonen d.m.v. CTCSS (= Continuous Tone Coded Squelch System) worden toegekend om ongewenste signalen uit te schakelen. Hierdoor wordt interferentie door andere portofoon gebruikers tot een minimum beperkt.

 

Digitale portofoons

Gegevens voorstellend in discrete, niet-vloeiende vorm. Tussen twee digitale gegevens is slechts een beperkt aantal waarden mogelijk. Digitaal is niet beter of sneller dan analoog, maar wel minder gevoelig voor storing. Belangrijkste voordeel van digitaal gecodeerde gegevens is dat er rekenkundige en logische bewerkingen op toegepast kunnen worden. Daardoor kunnen digitale muziek- of videobestanden bijvoorbeeld gecomprimeerd worden. Daarnaast is digitaal werkende apparatuur eenvoudiger en compacter ((dus goedkoper) te produceren. Bijkomend voordeel van digitale portofoons is dat deze een stuk moeilijker af te luisteren zijn dan analoge portofoons. De data wordt gecodeerd verzonden en bij de ontvanger weer gedecodeerd.

 

DMS functie

Deze functie schakelt de oproepmogelijkheden van de portofoon naar digitaal en maakt het daarmee ook mogelijk om korte alfanumerieke berichten over te zenden naar andere DMS-portofoons.

 

DSP

DSP staat voor Digital Signal Processing, wat digitale signaalverwerking betekent. Een DSP-circuit werkt als een filter voor draadloze communicatie en scheidt het signaal van de ruis. De nieuwere versterkers werken met deze technologie. Een betere geluidskwaliteit is het gevolg.

 

Duplex

Duplex systemen werken met 2 verschillende frequenties elk in een richting (zenden/ontvangen). Een Duplex portofoon netwerk word gebouwd op een infrastructuur rondom een repeater of basisstation. Deze repeaters beschikken over een groter zendvermogen wat de omvang van het portofoon netwerk sterk vergroot. Duplex systemen kunnen ook weer onderverdeeld worden in 2 categorieën: Half-Duplex en Full Duplex.

Half Duplex systemen maken gebruik van een push to talk knop om portofoongebruikers te laten communiceren.

Full Duplex systemen geven de portofoongebruiker de mogelijkheid om tegelijkertijd te zenden en te ontvangen.

 

Fluistermodus

Deze modus is in te schakelen in situaties waarbij normaal spraakvolume niet gewenst is. Na inschakeling zal het microfoonvolume zodanig aanpassen dat fluisteren een normaal spraakvolume genereert bij andere portofoon gebruikers.

 

Foam 

Materiaal waaruit de standaard oorkussens van portofoon headsets bestaan. Soms ook wel schuimrubber genoemd.

 

Kanaal scanfunctie

Deze portofoon/mobilofoon functie is programmeerbaar om al uw frequenties, of een gedeelte ervan te kunnen scannen op spraak of oproepen.

 

Lone Worker functie

Dit is een optionele veiligheid voor portofoongebruikers met een veiligheidsrisico’s in hun beroep of werkomgeving (beveiligingsmedewerkers of portofoongebruikers in de bouw die soms alleen op hun werklocatie zijn). Met dit in de portofoon geïntegreerd systeem krijgt de portofoongebruiker op gezette tijden een herinneringstoon om zijn/haar status te melden naar een basispost of een andere portofoon. Indien de statusmelding niet via de portofoon is verzonden zal wanneer de functie is ingesteld een noodoproep via de portofoon plaats vinden.

 

Man-down functie  

Wordt toegepast op gevaarlijke werklocaties, zoals bijvoorbeeld chemische industrieën. De man-down functie voor portofoons zal automatisch een alarmsignaal over het portofoonnetwerk uitzenden (na een van te voren ingestelde tijd) naar basispost of andere portofoon, zodra de portofoon een bepaalde tijd lager dan in een hoek van 45 graden wordt gehouden.

 

MPT1327 trunkingsysteem

MPT1327 is een analoog trunkingsysteem, dat meestal uit meerdere sites met portofoons en basisposten bestaat. De communicatie is meer gericht van portofoongebruiker naar portofoongebruiker  dan dat deze gericht is op gespreksgroepen binnen het portofoonnetwerk.

Via de portofoon of mobilofoon kunnen individuele oproepen met een eigen nummerplan plaatsvinden, groepsoproepen, telefoongesprekken, statusberichten en dataverzending. Het is mogelijk om een eigen MPT1327 systeem te installeren of om aan te sluiten op een landelijk MPT1327 systeem via een abonnementstructuur.

 

Mute

Functie op de portofoon headset of portofoon waarmee u het geluid van de portofooncommunicatie kunt dempen zodat de ontvangende portofoongebruiker  u niet kan verstaan. Dit is een handige functie wanneer bijvoorbeeld een overleg tussen collega’s dient plaats te vinden.

 

Noise-cancelling

(ruisonderdrukking) Verwijst naar de microfoon, die tot 75% (en bij ultra noise cancelling zelfs meer) van alle achtergrondgeluiden en omgevingsgeluiden onderdrukt zodat uw portofoongesprekken een stuk duidelijker aan andere portofoongebruikers binnen uw portofoonnetwerk overgebracht worden.

 

Paging-en Alarmering systemen

Pagers zijn een onmisbaar geworden in de hedendaagse maatschappij.

Het paging-en alarmeringsysteem is ondermeer bekend uit de zorgsector en de Bedrijf Hulp Verlening (BHV), maar het is ook een veelvoorkomende alarmeringstoepassing welke gebruikt wordt door kantoren en instellingen.

Enkele voorkomende doeleinden van paging en alarmering systemen zijn:

Adequaat oproepsysteem voor BHV teams.

Oproepsysteem voor leerkrachten en conciërges op scholen en universiteiten.

Alarmering systeem voor supermarkten en warenhuizen, door middel van het plaatsen van een drukknop op counters en bij kassa’s is het winkelpersoneel instaat de beveiligers snel op te roepen.

Oproepsysteem tussen keuken en bedienend personeel in de Horeca. In hotels bieden paging en alarmering systemen oplossingen voor receptie en kamer personeel.

 

Portofoon headset 

Een portofoon headset is een  speciaal voor de portofoon bestemde hoofdtelefoon met een microfoon eraan vast. Er zijn portofoon headsets als portofoon accessoire verkrijgbaar bij diverse portofoons.

Er zijn een aantal verschillende types portofoon headsets:

  • Hoofdband portofoon headset:  De hoofdband portofoon headset is de meest bekende traditionele draagstijl voor een portofoon headset. De band over het hoofd geeft veel stabiliteit en kan zowel in mono als stereo worden toegepast.

 

  • Earhook portofoon headset:  De earhook portofoon headset is een van de minst opvallende portofoon headset draagstijlen. De portofoon headsets worden steeds kleiner en lichter en kunnen door middel van een haakje op 1 oor worden gedragen. U kunt uiteraard bepalen of u het haakje op het linker- of rechteroor wenst te dragen.

 

  • Nekband portofoon headset: De nekband portofoon headset is een comfortabele draagstijl bij intensief / lang gebruik van een portofoon headset. Door middel van een band in de nek kan de portofoon headset met geluid op 1 of 2 oren worden gedragen.

 

  • Walkman oortje:  Een portofoon headset met walkman oortje wordt in het oor gedragen en is leverbaar in mono en stereo uitvoeringen.

 

  • Keelmicrofoon portofoon headset: De keelmicrofoon portofoon headset zit bevestigd aan een flexibele halsbeugel. De transducer wordt aan de linker of rechterkant van de adamsappel geplaatst, op die plek is de overdracht van trillingen van de stembanden op de transducer mike het grootst. De keel transducer microfoon, bant zo goed als alle omgevingsgeluiden uit, zodat uitsluitend de stem van de portofoon gebruiker doorgegeven wordt.

 

  • Boneconducting portofoon headset: Een botgeleidende portofoon headset trilt op het bot direct achter het oor en draagt zo de communicatie van het portofoon netwerk aan de portofoon gebruiker over.

 

PMR

Private Mobile Radio of gesloten net. Een portofoon of mobilofoon netwerk configuratie op maat voor één of meerdere groepen portofoon/mobilofoon gebruikers binnen een organisatie. Dit kan variëren van twee tot honderden portofoon/mobilofoon gebruikers, middels conventionele portofonie danwel trunking portofonie technieken.

 

PL-tone

De PL (Private Line) toon (gedeponeerde handelsnaam van Motorola voor een toonslot techniek) is over het algemeen een onhoorbare frequentie toon welke mee uitgezonden wordt met uw portofoon communicatie. Indien een andere portofoon gebruiker "binnen uw portofoon netwerk zijn of haar PL-portofoon zodanig ingesteld heeft dat deze portofoon de lage toon "herkent", zal deze portofoon het audio ontvangst signaal (spraak!) doorgeven, dit terwijl u geen hinder ondervindt van het onhoorbare signaal.

Beschikken beide portofoon gebruikers over de afgesproken tone-code's in hun portofoon programmering, dan kunnen beide portofoon gebruikers elkaar ontvangen en verstaan zonder last te hebben van de overige portofoon gebruikers binnen dezelfde zendfrequentie. Alleen portofoon gebruikers op het betreffende kanaal met dezelfde PL toon instelling hebben toegang op portofoon kanaal. PL tone wordt ook wel  Pilot tone  genoemd.

 

Portofoon

draagbare zender/ontvanger, ook wel genoemd mobiele radio, draagbare radio of walkietalkie. Minimaal uitgevoerd met een antenne en een oplaadbare batterij. Toepassing; daar waar direct contact in groepsverband een vereiste is, zoals bijvoorbeeld:

 

 

Dit zijn enkele van de vele sectoren waarbinnen portofoons veelvuldig toegepast worden.

 

PTT (push to talk)

Het portofoon principe. U dient een knop in te drukken op het moment dat u door de portofoon of portofoon headset wenst te praten.

 

Repeater

Ook wel steunzender genoemd is een volgens de duplex methode werkende zend/ontvanger, die als taak heeft het communicatiebereik van de portofoons en/of mobilofoons onderling te vergroten. De signalen die ontvangen worden, worden automatisch weer uitgezonden. De zendfrequentie van de repeater is daarom gelijk aan de ontvangstfrequentie van de portofoons en/of mobilofoons en de zendfrequentie van de portofoons/mobilofoons is gelijk aan de ontvangstfrequentie van de repeater. Door toevoeging van een bediening doet de repeater ook dienst als basispost.

 


Scramble

De scramble functie is een techniek om ruis op het portofoon kanaal tot een minimum te beperken en het stemgeluid zo helder mogelijk weer te geven door de portofoon. De meeste portofoonmodellen beschikken over een Scrambler, Squelch en/of andere functies om de geluidskwaliteit van de portofoon te optimaliseren.

 

Simplex

Houd in dat er een frequentie word gebruikt voor het verzenden en ontvangen van berichten, dit  systeem wordt veelal toegepast in de luchtvaart en zeevaart. De kracht van Simplex systeem ligt in de eenvoud,  aangezien het een open systeem is wat binnen VHF AM frequenties kunnen standaard portofoons en mobilofoons in het netwerk opgenomen worden.

 

SOLAS

·         SOLAS - Regeling veiligheid zeeschepen

SOLAS ofwel Safety Of Life At Sea is een internationaal verdrag voor beveiliging van mensenlevens op zee en daarmee het belangrijkste internationale verdrag voor veiligheid op zee.

Voor wie geldt deze regelgeving?

De regelgeving II-2 / 10.10.4 is van toepassing op alle nieuwe SOLAS schepen gebouwd op of na 1 juli 2014.

·         Wat houdt deze regelgeving in?

Het Marine Safety Commitee heeft een toevoeging op voorschrift II-2/10 SOLAS goedgekeurd om een nieuwe paragraaf 10.4 toe te voegen om hierbij aan te geven dat een minimum van twee portofoons voor elk brandweerteam voor communicatie tussen brandweerlieden onderling aan boord aanwezig moet zijn. Deze portofoons moeten van een EX explosieveilige type zijn.

Voor welke schepen is deze regelgeving van toepassing?

De regelgeving specificeert niet het type schip, alle schepen met een (of meerdere) brandweerteams moeten voldoen aan deze regelgeving.

 

Squelch (Ruis-squelch)

Dit is de meest bekende squelch functie. De squelch functie voorkomt dat er een hinderlijke ruis uit de speaker komt wanneer een portofoon gebruiker waarnaar u op dat moment luistert stopt met zenden en het portofoon kanaal 'leeg' is. De Squelch luistert naar de aanwezigheid van hoge frequenties (ca.25 kHz) in het gedetecteerde audio-signaal. Zijn deze aanwezig dan zorgt de squelch schakeling ervoor dat er geen audiosignalen naar de luidspreker van de portofoon gaan. Wanneer er een draaggolf / spraak op de ingestelde frequentie verschijnt dan vallen deze hoge audio-frequenties weg en laat de squelch de aangeboden audiosignalen door.

 

Sub-audio

Dit is een systeem om een portofoon groep af te sluiten tegen externe gebruikers. Andere gebruikers op dezelfde frequentie kunnen uw portofoon verkeer wel horen, maar u zult enkel uw eigen mensen horen op uw apparatuur. Dit systeem is er zowel in een analoge en digitale vorm en is gebaseerd op audiotonen buiten het spraakgebied en zal dus niet hoorbaar zijn voor uw gebruikers. (analoog en digitaal is niet uitwisselbaar!)

 

Toonslot

Een systeem waarbij gebruik wordt gemaakt van een 5 cijferige code om een specifieke portofoon of mobilofoon op te roepen, of een groep portofoons en mobilofoons.

 

TETRA

TErrestrial Trunking RAdio. Digitale trunking technologie, waarbij één frequentiekanaal, vier verkeerskanalen bevat door toepassing van tijdsloten (TDMA = Time Division Multiple Acces).

 

Trunking

Techniek waarbij de verschillende frequentiekanalen dynamisch toegewezen worden, hetgeen in een hogere efficiency van de beschikbare verkeerscapaciteit resulteert.

 

UHF

Ultra High Frequency. Gedeelte van het frequentie spectrum, dat door Agentschap Telecom, welke het frequentiebeheer uitvoert, is vastgesteld tussen de 380 en 470 MHz voor professionele mobiele communicatie van diverse gebruikersgroepen. Door de specifieke kenmerken zijn deze hoge frequenties uitermate geschikt om gebruikt te worden op locaties waar veel bebouwing aanwezig is. Bijvoorbeeld bij industriële bedrijven en distributieparken.

 

Vergunningsplichtige portofoons en vergunningsvrije portofoons

Van overheidswege uit zijn de 446 frequentiebanden vrijgegeven voor vergunningsvrije portofoongebruik. Dit zijn de onderstaande frequenties  :

Kanaal 1 : 446.00625 MHz

Kanaal 2 : 446.01875 MHz

Kanaal 3 : 446.03125 MHz

Kanaal 4 : 446.04375 MHz

Kanaal 5 : 446.05625 MHz

Kanaal 6 : 446.06875 MHz

Kanaal 7 : 446.08125 MHz

Kanaal 8 : 446.09375 MHz

Alle licentievrije / vergunningsvrije (PMR446) portofoons communiceren op deze portofoonkanalen. Hierdoor zijn portofoons van verschillende portofoonmerken (Motorola, Kenwood, ICOM, Hytera, Entel etc.) ook redelijk makkelijk op elkaar af te stemmen. U kunt het aantal portofoons onbeperkt uitbereiden zolang deze portofoons allemaal staan afgestemd op hetzelfde portofoonkanaal. Tevens is het mogelijk om iedere groep portofoongebruikers een eigen portofoonkanaal toe te kennen. Portofoons waarbij een licentie is vereist (UHF en VHF portofoons) werken op andere frequentiebanden. Hiervoor moet u betalen en ook in aanmerking komen.

 

VHF

Very High Frequency. Gedeelte van het frequentie spectrum, dat door Agentschap Telecom, welke het frequentiebeheer uitvoert, is vastgesteld tussen de 146 en 175 MHz voor professionele mobiele communicatie van diverse gebruikersgroepen. Door de specifieke kenmerken zijn deze frequenties geschikt voor die toepassingen waarbij in de openlucht of met weinig bebouwing in de buurt gecommuniceerd wordt. Bijvoorbeeld bij evenementen of bouwbedrijven.

 

Vox functie

Deze functie wordt op portofoons toegepast. De verbinding wordt geopend zodra er geluiden in de microfoon van de portofoon headset komen. Vaak kunt u de VOX functie alleen gebruiken als u een portofoon headset bij de portofoon heeft die deze functie ondersteunt. U kunt constant verbinding houden middels deze functie en hoeft niet steeds een PTT knop in te drukken om via de portofoon te communiceren. Zodra u spreekt wordt de verbinding geopend. Blijft het enige seconden stil, dan wordt de verbinding gesloten totdat er weer over de portofoon gesproken wordt.

 

Waterbestendigheid van portofoons

IP certificering of Mil-STD 810 standaarden houden bij portofoons in dat de portofoon aan een bepaalde waarde tegen spatwater, regenval en andere blootstellingen aan vocht voldoet. Bij IP54 certificering houdt dit echter niet in dat de portofoon waterdicht is, maar dat deze portofoons wel tegen een flinke hoeveelheid spatwater moet kunnen, hoe hoger de IP certificering, hoe hoger de water en stofdichtheid van de portofoons. Portofoons van de merken Kenwood, Motorola, Icom en Hytera beschikken standaard over dit certificaat.

 

Windscreen

Windscreens zijn microfoonkapjes van zachte kunststof welke over de portofoon microfoons van portofoon headsets en handmicrofoons van de portofoons worden geplaatst. Op die manier worden wind, ruis en andere achtergrondgeluiden gedempt.